Een goede foto van je huisdier maken doe je zo…

Voor je begint met foto’s maken is het handig als je weet wat je wil. 

Wil je je hond wel of niet met de bek open en een tong eruit op de foto? Of wil je dat de oortjes alert omhoog staan, of dat de hond heel relaxt en dromerig uit z’n ogen kijkt. Het is allemaal mogelijk, en het is allemaal goed. Maar bedenk van te voren wat je wil. Zo kan je de tijd beperken voor het dier. Hij of zij is het misschien niet gewend en wordt zenuwachtig van al dat gedoe. Vooral als je met een veel hogere, hyper-stem hem steeds gaat roepen zodat hij naar de camera kijkt. 

De hele hond, alleen kop.

Ik vind het zelf mooi om de kop duidelijk te portretteren met ogen die je aankijken. Maar het kan ook zijn dat jij je hele hond, kat of paard getekend wil hebben.Tuurlijk kan dat ook! Let bij het maken van de foto’s dat de hele kop erop staat. Niet dat de bovenkant van het hoofd of de buitenkant van de oren er niet op staan. Natuurlijk kan ik van andere foto’s informatie halen hoe de oortjes zijn, maar ik heb een hoop fantasie, en het is zonde als het net niet overeenkomt met het idee dat jij hebt. Dus: foto maken: heel de kop erop en eventueel heel de hond. 

Dit is wel een leuke foto, maar voor een volledig portret heb ik toch iets meer hond nodig.


Halsband

De halsband laat ik meestal achterwege. Die teken ik meestal niet omdat de halsband het er meestal niet mooier op maakt. Soms vies, soms versleten of een entings-penning eraan vast die het volgende jaar er weer anders uitziet…. Nee, het heeft mijn voorkeur om het zonder halsband te doen. Staat de halsband toch op de foto’s, dan laat ik het weg in het portret tenzij je het er echt bij wil hebben. 

Gelijke hoogte met de kop van het dier

Veel foto’s worden gemaakt vanuit de sta-stand van de eigenaar. Dus van bovenaf naar de hond toe. Daardoor krijg je foto’s waarvan het beeld eigenlijk niet klopt. Overdreven gezegd: je hebt een enorme kop van dichtbij en het heeft een mini-achterlijfje. Ga op gelijke hoogte zitten of liggen als de kop van het dier. Is het een klein dier, dan kan je het op een stoel of tafel laten zitten of liggen. Kijk natuurlijk wel uit dat het dier er goed op blijft en niet ineens ervan af wil springen. Vraag iemand anders om je dier er voor te beschermen zodat je zelf de fotograaf kunt uithangen. Wordt het dier er erg zenuwachtig van, dan kan je misschien beter toch zelf dicht bij de grond gaan. Training met iets lekkers kan ook. Als het dier comfortabel is op de tafel en rustig blijft liggen omdat ze wat lekkers steeds krijgen is het ook handig als je eens bij een dierenarts bent. Ik train het regelmatig met m’n hond zodat een dierenarts rustig hem kan onderzoeken als het nodig is. 

Maak je nooit foto’s, dan eerst even laten wennen. Relax,

Sommige dieren worden erg zenuwachtig als de eigenaar ineens voor hem op de grond knielt, met een fototoestel voor z’n snufferd gaat zitten en alsmaar klikgeluiden maakt. Dat is logisch. Laat je hond rustig wennen aan het toestel, aan de geluiden, en dat je dichtbij komt. Met een mobiel foto’s maken kan je het geluid uitzetten. 

Daglicht

De mooiste foto’s worden met daglicht gemaakt. Niet in de felle zon, dan krijg je een overbelicht stuk en het gedeelte dat geen zon heeft is veel donkerder en harder. Ook niet half in de schaduw van een stel bladeren, want dan krijg je allemaal rare vlekken. In de schaduw is meestal goed. 

Zonder flits

Goed flitsen is moeilijk. Fotografen hebben daar een goede studio voor met allerlei lampen. Als je een foto van een dier neemt met flits, dan zie je dat meestal aan de ogen. Die zijn met een grote witte vlek of het geeft rode ogen. De vacht is ook overbelicht op bepaalde stukken en de kleur van de vacht is niet helemaal de werkelijke kleur. 

Ga tussen het raam en de hond in staan

Is het weer er niet naar om buiten te fotograferen, dan kan het ook binnen. Ga zelf tussen het dier en het raam in staan. Dus ga met je rug naar het raam staan, zodat je met het licht mee fotografeert. Let er op dat je niet al het licht blokkeert, maar dat merk je vanzelf. Dan misschien even op je hurken zitten. Als je naar het raam toe foto’s maakt, dan is het onderwerp te donker, de rest te licht. Je krijgt dan een silhouette. Vaak gaat dan de automatische flitser al aan.  

Ogen

Als je de foto gaat maken, probeer dan scherp te stellen op de ogen. Kijk bij het selecteren van de foto’s vooral naar de ogen. Zit er een lichtje in en is het geen zwart gat, dan ben ik al heel blij. Maar als ik echt de kleuren van de ogen goed kan zien en de vlekjes in het oog…. Ja, dat is de bedoeling!

Fototoestel 

Als je een fototoestel gebruikt waarvan je de instellingen kunt wijzigen, zet het dan in de M manual stand en maak dan met een snelle sluitertijd de foto’s zodat er minder kans op onscherpte is doordat het dier steeds beweegt en niet stil blijft zitten.  Diafragma bijvoorbeeld rond f8  ISO automatisch. 

Deze foto is op gelijke hoogte genomen. Het licht komt van rechts maar is niet zo hard dat de andere kant volledig donker is.

Zoom goed in op het plaatje, laad het eventueel in de computer of tablet.

Als je een aantal foto’s hebt gemaakt, kijk dan even op een wat groter scherm of het inderdaad scherp is. Of als je het met je mobiel hebt gemaakt, zoom even in op de ogen of het écht scherp is. 

In groot formaat versturen

Dan kan je de foto’s naar mij versturen. Die kan je eerst in klein formaat doen. Je stuurt mij een overzicht van een aantal foto’s. Als we dan een paar foto’s hebben uitgezocht kan je deze in groot formaat of als een groot bestand versturen. Via je mobiel versturen naar mijn mail krijg je de opties “klein, normaal, werkelijke grootte”. Dan “werkelijke grootte” kiezen. En op verzenden drukken.

Stuur meerdere foto’s ivm kleur/karakter

Met het maken van het portret vind ik het toch handig als er meerdere foto’s zijn zodat ik kan vergelijken of ik echt wel de goede kleuren gebruik. 

Zwarte hond.

Zwarte honden zijn moeilijk te fotograferen. Maar buiten in het daglicht, moet het lukken. Niet in de volle zon! Dan worden delen van de vacht door de reflectie zelfs wit op een foto.

Wil je een alerte blik, oortjes naar voren, de ogen op de camera gericht? 

Laat dan iemand achter je staan met iets lekkers of een speeltje als de hond dat leuk vind. Zo lijkt het alsof de hond direct in de camera kijkt, terwijl hij verlekkerd naar een beloning kijkt die je “assistent” net boven je hoofd laat bungelen, of net naast je oor. 

Bommel kijkt nu naar een bal die boven mijn camera wordt gehouden. De foto was zo klaar. Hij bleef gelukkig even zitten tot de bal werd weggeworpen. Beloning!

Probeer het kort, later weer een keer. 

Lukt het niet de eerste keer, blijf rustig, met een vriendelijke stem. Het heeft geen zin om je te irriteren omdat het niet lukt. De hond is het niet gewend, ziet het als iets nieuws en snapt er misschien niets van. Volgende keer is het al minder nieuw, en zal het beter gaan. Gewoon belonen, en er geen punt van maken. 

Sommige honden vinden die aandacht geweldig!

Diertje al overleden? 

Ja, dat komt helaas zoooooo vaak voor. Het dier is overleden, en dan krijg je het echt voor je kiezen. Je beseft hoe erg je ‘m mist en hoe belangrijk hij voor je was. Op zoek naar foto’s kom je er achter dat er eigenlijk niet echt veel leuke foto’s gemaakt zijn van je dier. Toch kan ik kijken met de foto’s die je hebt, of er iets van te maken valt waar jouw dier heel goed gelijkend op wordt afgebeeld. Is het nou toch niet wat je had verwacht en lijkt het in z’n geheel niet op jouw overleden dier, dan is er niets aan de hand. Ik hou het portret en de aanbetaling en verder zijn er geen kosten. 

Twee of meerdere dieren op 1 foto? 

Om zelf een foto te maken waarbij twee dieren goed op de foto staan, dan lukt zelden of nooit. Maar dat is geen probleem. Het lukt wel op papier. Van twee aparte foto’s voeg ik de dieren samen. 

Vies oog of kwijl op de snoet. 

Een vies oog, kwijl of een grasspriet op de snuit hoeft ook geen probleem te zijn. Dat laat ik weg, dat teken ik niet. 

Achtergrond Dat maakt helemaal niets uit! Ik teken alleen het dier, niet de omgeving. Dus heb je een foto waar je dier mooi op staat, maar is het een lelijke achtergrond, geen enkel probleem. 

De kop van het hondje is goed te zien. De omgeving laat ik weg.

Veel succes met het maken van de foto’s!!

Laat even weten wat je van dit artikel vind. 

Als je voor iemand een cadeaubon wil bestellen, neem dan even contact met mij op.
Dat kan via het contactformulier of via 0653838007

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven