Jack de Teckel

The making of Jack de Teckel

Er wordt mij vaak gevraagd hoe lang ik over een portret doe en waar ik begin.

Nou, het begint allemaal met de juiste foto uitzoeken.

Ik was bezig om de instellingen op een nieuwe camera uit te zoeken, waarbij ik m’n hond Jack als model gebruikte.

Hij werd het een beetje zat, en dat was goed te zien aan z’n uitdrukking. Hilarisch natuurlijk, maar dat was wel gelijk de leukste foto en de laatste, want hij wilde niet meer.

Jack is het zat.

Vervolgens begin ik met het uitprinten op A4 formaat van de foto. Dit gebruik ik als handleiding om het portret op te zetten.

Daarna gebruik ik eigenlijk alleen m’n laptop of computer omdat ik zo het beeld kan vergroten als er iets niet duidelijk is. Dat is gelijk ook wel een valkuil omdat je dan soms juist te groot bezig bent en dan kloppen de dingen niet meer. Daarom is het belangrijk steeds weer afstand te nemen van je werk.

Deze foto is niet echt heel scherp, ik was nog bezig met het uitpluizen van de gebruiksaanwijzing van het nieuwe fototoestel. Maar ik heb zoveel foto’s van Jack en hij zit voor het merendeel naast me als ik aan het tekenen of schilderen ben, dat ik wel weet hoe z’n vacht in elkaar zit.

Maar ook met dit portret ben ik met de ogen begonnen. Het is zo makkelijk om daar een foutje te maken. Als de pupil niet klopt, of het lichtje in de ogen, dan kan je wel stoppen.

Daarna ga ik rond de ogen verder. En dan naar het linker oor. Eerst de donkere delen, daarna de wat lichtere delen. Ik heb een A4-tje geplastificeerd, dat leg ik over de tekening heen als ik bezig ben zodat ik daar m’n hand op kan laten rusten. Zo blijft m’n papier schoon.

Dan langzaam door naar z’n snuit.

Daarna het haar bovenop z’n koppie en rondom z’n linker oog en zo door naar z’n linker oortje.

Dan die neus. Tja, die neus, dat is altijd puzzelen. Er zitten groeven, donkere delen, haartjes, en glimpunten. Altijd goed kijken.

Daarna heb ik de snor even overgeslagen. Ik had meer zin in z’n pootje. Door aan dit pootje te werken, spaar ik ook de snor uit. Door de snor uit te sparen, maak ik het me wat makkelijker om daarna met de snor verder te gaan.

Dan het andere pootje ook erbij…

De nageltjes met glimpunten duidelijk aangeven.

En nu weer verder met de snor!

Beetje grof invullen, wat kleur erbij en daarna verfijnen.


Dan op het laatst de hele tekening nalopen. De donkere delen donkerder maken, de juiste kleuren wat beter aanbrengen, en dan……… is het portret klaar.

Jack de Teckel

Ik ben benieuwd wat je ervan vind, laat je het me even weten?

Het is mogelijk om een portret te laten maken om cadeau te geven. Omdat het heel persoonlijk is welke foto de eigenaar mooi vind, is het makkelijker om een cadeaubon te geven en de eigenaar contact met mij op te laten nemen om een foto uit te zoeken voor het portret.

Als je voor iemand een cadeaubon wil bestellen, neem dan even contact met mij op. Dan bespreken we de mogelijkheden.
Dat kan via het contactformulier of stuur me een berichtje via 0653838007

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven